top of page

Eskişehir tüketici avukatı- Diş Estetiği, Diş tedavisi ve Protez uygulamalarında diş hekimi hatası nedir? Haklarınız nelerdir?

  • Yazarın fotoğrafı: Av.Arb.Merve Hilal YILDIRIM ÇIRKAN
    Av.Arb.Merve Hilal YILDIRIM ÇIRKAN
  • 3 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 26 Şub

Diş Hekimi Malpraktisi ve Tüketici Hukuku: Haklarınız Nelerdir?


Diş hekimi malpraktisi, diş hekimlerinin mesleki standartlara uymayarak hastaya zarar vermesi durumunu ifade eder. Özellikle son yıllarda artan estetik diş tedavileri ve implant işlemleriyle birlikte, diş hekimlerine yönelik şikayetler de artmaktadır. Bu noktada, tüketici hukuku çerçevesinde diş hekimi malpraktisine karşı haklarınızı bilmek önemlidir.


Tüketici Hukuku Kapsamında Diş Hekimi Malpraktisi


Türkiye’de 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında diş hekimi malpraktisi, ayıplı hizmet olarak değerlendirilir. Diş hekimleri, hastalarına karşı profesyonel hizmet verme sorumluluğuna sahiptir. Eğer bu sorumluluğa aykırı olarak tedavi uygulanırsa ve hasta zarar görürse, hasta tüketici sıfatıyla diş hekiminden veya çalıştığı kurumdan tazminat talep edebilir.


Diş Hekimi Malpraktisi Durumunda Haklarınız


1. Ayıplı Hizmetin Tespiti: Diş hekiminin uyguladığı tedavide bir eksiklik veya yanlışlık varsa, hasta bunu belgelerle ispat edebilir. Tedavi süreci, tıbbi raporlar ve başka bir diş hekiminin görüşleriyle desteklenebilir.

2. Tazminat Talebi: Malpraktis sonucunda diş kaybı, estetik bozukluk veya ağrı gibi zararlara uğrayan tüketici, tazminat hakkına sahiptir. Bu tazminat, maddi ve manevi zararları kapsayabilir.

3. Tedavi Masraflarının İadesi: Tüketici seçimlik haklarından bedel iadesini seçerken eğer, malpraktis sonrası başka bir diş hekimine giderek yeni tedavi masrafları ödemek zorunda kalmışsa, bu masrafların fark ücretini de maddi zarar kalemi olarak talep edebilir.


Tüketici Mahkemesine Başvuru Süreci


Malpraktis durumunda, ilk olarak diş hekimiyle uzlaşma sağlanmaya çalışılabilir. Ancak anlaşma sağlanamazsa, Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemesi’ne başvurulabilir. Tüketici mahkemesinde açılan davalarda, genellikle uzman bilirkişiler rapor düzenleyerek tedavinin malpraktis olup olmadığını değerlendirir.


Özetle


Diş hekimi malpraktisi durumunda haklarınızı bilmek ve yasal yollara başvurmak, mağduriyetinizin giderilmesi adına önemli bir adımdır. Tüketici hukuku, sağlık hizmetlerinde dahi koruyucu bir role sahiptir ve size, ayıplı hizmet karşısında tazminat talep etme hakkı sunar. Diş hekimi tedavilerinizde karşılaştığınız sorunlar için yasal haklarınızı araştırarak, gerekirse hukuki destek alabilirsiniz.


Bu yazımızda diş hekimi malpraktisi, tüketici hakları, tazminat talebi gibi başlıklarla, bu konuda daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olmayı hedefledik.




Eskişehir Tüketici Avukatı Merve Hilal Çırkan size hukuki süreçlerinizde destek olmaktan memnuniyet duyar. 05417881478 av.mervehilalyildirim@gmail.com bize ulaşabilirsiniz.

Comentarios


​İletişim

Gökmeydan Mahallesi Nilgün Sokak No:120/1 Aydoğanlar İş Merkezi K:1 D:6, 26020 Odunpazarı/Eskişehir, Turkey

  • Google Places
  • LinkedIn

©2025

bottom of page